Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Voor dit project, heeft Sharon Klinkenberg, docent Psychologie, instructies met betrekking tot het uitvoeren van statistische data analyses in SPSS op video vastgelegd, zodat studenten deze tijdens het studeren kunnen gebruiken. Daardoor is meer tijd in de colleges om inhoudelijk op de stof in te gaan.

Kennisclips voor SPSS onderwijs

Met behulp van de ICTO programmalijn Video Projecttender 2011-2012 zijn er voor het vak SPSS (±215 studenten) aan de afdeling Psychologie kennisclips ontwikkeld. De didactische en doelmatige inbedding van video instructie in het onderwijs is gerealiseerd door de kennisclips direct te embedden in de Blackboard assignments van de SPSS cursus. Hierdoor is de instructie beschikbaar op de momenten dat studenten deze nodig hebben bij het uitvoeren van assignments. De kennisclips zijn daarnaast publiekelijk toegankelijk via de Youtube playlist.

Van de studenten die de evaluatie hebben ingevuld geeft 100% aan dat ze de kennisclips gebben gebruikt, terwijl 82.4% de kennisclips “zeer nuttig” vond. Hiermee kunnen we stellen dat dit project goed geslaagd is. In totaal zijn de kennisclips in de zes weken looptijd van de cursus maar liefst 2.958 keer bekeken met een totale kijktijd van 3 dagen en 6 uur. Op nummer 1 staat de Kolmogorov-Smirnov test die 481 maal bekeken is. 

Dit succes stelt ons in staat om het onderwijs inhoudelijk aan te passen. We kunnen met behulp van de kennisclips meer zelf redzaamheid van studenten verwachten. De ondersteunende werkgroepen kunnen daardoor plaats maken voor inloopspreekuren. Ondersteuning zal nog steeds blijven plaatsvinden maar dan enkel als hulp bij problemen. Ook deze hulp zal steeds meer digitaal via de virtuele werkgroepen plaatsvinden. Hierdoor verwachten we dat we de docentbelasting aanzienlijk kunnen reduceren.

De kennisclips zijn inmiddels ook al toegevoegd aan vervolgcursussen zoals ‘Testconstructie’. Hierdoor is het mogelijk om later in de studie terug te kunnen verwijzen naar al opgedane SPSS-vaardigheden.

Binnen het project is bovendien een meta kennisclip gemaakt. In deze instructie video wordt weergegeven hoe je zelf een kennisclip kunt maken in Camtasia en hoe de Youtube video’s zijn te integreren in Blackboard.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Sharon Klinkenberg, docent SPSS aan de afdeling Psychologie van de UvA.

Dr. S. (Sharon) Klinkenberg

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Programmagroep: Psychological Methods