Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Trefwoorden: Curriculum model, Uniforme taal, Database, Samenwerken via web

De opleiding MI is een van de weinige opleidingen in Nederland waar studenten worden opgeleid tot professionals met een brede kennis van zorg, informatiekunde en ICT. Het curriculum van de opleiding is sinds haar oprichting in 1990 organisch geëvolueerd. Dit houdt in dat veranderende inzichten zijn verwerkt en dat er is meebewogen met de snelle veranderingen in de wereld van de zorg ICT.
Door vele veranderingen in individuele modules is het uitdagend om een (globaal) overzicht te krijgen en te houden van het MI curriculum. Welke leerdoelen en onderwerpen worden waar behandeld en welke afhankelijkheden zijn er tussen modules?

Dit project ontwikkelt een eerste prototype van een curriculum analyse & visualisatie systeem. Dit kan worden ingezet door het management van een opleiding, maar ook door docenten en coördinatoren van individuele modules voor het verkrijgen van inzicht in het huidige curriculum en het analyseren van overlap en gaten in het onderwijsprogramma. Toepassing van de tool vind plaats tijdens het ontwerp en onderhoud van een onderwijsprogramma.

Evaluatie

Een curriculum is het fundament van een opleiding. De structuur, inhoud en opbouw zijn veelal complex. Het zijn verzamelingen van vakken die tezamen, op basis van vastgestelde eindtermen, een student in een bepaald vakgebied scholen. Deze vakken vormen logische leerlijnen waarin met een bepaalde opbouw onderdelen van de eindtermen worden behandeld. Individuele vakken hebben leerdoelen die de doelen stellen binnen een vak. Voor hoge kwaliteit onderwijs moet een curriculum een goed afgestemde inhoud en samenhang hebben. De in dit project ontwikkelde tool maakt het mogelijk om op een digitale manier gegevens over een curriculum te verzamelen en weer te geven. Studenten, docenten en onderwijs managers kunnen eenvoudig door een curriculum klikken en op een snelle manier inzicht krijgen in de inhoud en samenhang van dit curriculum. Handmatige maar ook digitale analyse van de gegevens levert nieuwe inzichten op zoals inconsistenties in de toepassing van leer niveaus, overlap in onderwerpen, dekking van onderwerpen op basis van referentiekaders, etc. Discussie rond het curriculum is aangewakkerd en verhelderd en er kan nu gestuurd worden op betere informatie. De ontwikkeling van de tool staat in de kinderschoenen. Er worden voorbereidingen getroffen om o.a. docenten actief te betrekken bij het (cyclisch) verzamelen van gegevens en het invoegen van toets documentatie.