Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Video in onderwijs

Videoconferencing inzetten

Videoconferencing is op verschillende manieren te organiseren. Het is mogelijk tussen twee (point-to-point) of meerdere (multi-point) punten. Je kunt videoconferencen met een vaste installatie of met een mobiele set, of met de pc, smartphone of tablet.

Videoconferencing met een videoconferencingset

Om een hoogwaardige (H323) videoconferentie uit te voeren, moeten beide partijen over een videoconferencingset beschikken. Zo’n set bestaat uit: videoconferencing-apparatuur met camera en microfoon, één of twee schermen, plus eventueel een beamer en luidsprekers.

Met behulp hiervan kunnen groepen mensen met elkaar praten via beeld en geluid van hoge kwaliteit. Het is mogelijk een verbinding tussen twee (point-to-point) of meerdere (multi-point) punten op te zetten. Een videoconferencingset is direct gekoppeld aan het internet. De set kan in een vaste ruimte geïnstalleerd staan of als een mobiele set in verschillende ruimtes gebruikt worden.

Er zijn ruimtes met sets te reserveren en te gebruiken bij FGw en bij het AVC.

Videoconferencing met de pc, smartphone of tablet

Met deze vorm van videoconferencing kan gecommuniceerd worden met iemand met  een pc, smartphone of tablet. Beiden starten een sessie met hetzelfde softwareprogramma, (eventueel) een webcam en headset. Bekende voorbeelden van dergelijke programma’s zijn: WebEx, Skype en Google Hangouts.

WebEX

WebExMeeting Center

WebExMeeting Center is een platform-onafhankelijke (pc, mac, linux, tablets, smartphones) conferencingtool en uitermate geschikt voor gebruik met externe relaties en kortdurende (inter)nationale trainingen/courses of stages. Voor het uitnodigen en deelnemen aan een sessie is een naam en een emailadres voldoende. Naast een audio/video verbinding, is het ook mogelijk om content, desktop, whiteboard, polls en chat te delen en opnames te maken van de sessie. WebEx is vooral geschikt voor kleinere sessies met een maximum van 25 personen.

Deze dienst wordt momenteel als proef aangeboden binnen de UvA. Bij FNWI en het AUC wordt er al langer mee gewerkt. Docenten FNWI kunnen via Starfish een sessie inplannen. Andere geïnteresseerden kunnen via dit algemene mailadres een proefaccount aanvragen.

Videoconferencing vanaf de UvAwerkplek

Om één-op-één te videoconferencen, kunnen medewerkers van de UvA op hun werkplek gebruik maken van een webcam. Via de geautoriseerde medewerker van uw afdeling/faculteit en met toestemming van de leidinggevende/ budgethouder, kunt u bij Facility Services Inkoop een webcam aanschaffen. Skype is te installeren via de Applicatie catalogus.

Skype for Business

Skype for Business maakt het mogelijk om op verschillende manieren in contact te komen met collega’s en eenvoudig digitaal samen te werken.

Lees alles over Skype for Business (UvA-medewerkerssite)