Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Video vanuit huis

Vanwege de ontwikkelingen rondom het Corona-virus en de bijbehorende maatregelen vanuit de overheid is het belangrijk om onderwijs waar mogelijk vanuit huis aan te bieden. Inzet van video is daarbij goed mogelijk. Op deze pagina bespreken we een aantal mogelijkheden voor docenten en ondersteuners om video’s thuis zelf op te nemen. Heb je vragen over het gebruik van video in het onderwijs, dan kun je contact opnemen met het Audiovisueel Centrum info-avc-icts@uva.nl

Videoconferencing met Zoom (in Canvas)

Voor videoconferencing en bijeenkomsten met werkgroepen raden wij aan om Zoom te gebruiken (tot 300 personen). Zoom is geïntegreerd in Canvas en geschikt om online les te geven aan de studenten. Met Zoom is het mogelijk om live "af te spreken" met studenten maar ook om video op te nemen om later nogmaals te gebruiken. 

Een handige functionaliteit van Zoom is het opdelen van studenten in break out rooms. Je kunt een Zoom Meeting dus beginnen met alle personen en deze vervolgens opdelen in verschillende kleinere groepen. De docent heeft de mogelijkheid om tussen de verschillende break out rooms te wisselen om zo 'een kijkje te nemen' bij de verschillende groepen.  

Videoconferencing met Zoom (buiten Canvas)

Het is ook mogelijk om Zoom buiten Canvas te gebruiken. Dit is vooral handig voor ondersteuners of gesprekken met niet-studenten.  

Zoom is buiten Canvas te gebruiken op zowel een beheerde als eigen werkplek. Bekijk onderstaande pagina voor meer informatie.

Heb je vragen over het gebruik van Zoom? Neem dan contact op met fb-zoom-icts@uva.nl  

Ben je opzoek naar een student die je Zoom sessies technisch kan ondersteunen? Neem dan contact op met Studijob via robin@studijob.nl

Videoconferencing met MS Teams 

Met het programma Teams van Microsoft 365 kun je veilig online vergaderen, chatten en samenwerken met collega’s, docenten en studenten van binnen ènbuiten de UvA. De UvA biedt dit versneld aan om het thuiswerken makkelijker te maken. 

Wat kun je doen met Teams? 

Nu Microsoft Teams versneld wordt aangeboden, worden stap voor stap alle functies beschikbaar gesteld. Op dit moment kun je in Microsoft Teams aan de slag met: 

  • videobellen en overleggen  

  • chatten  

  • bestanden delen tijdens het chatten 

  • samenwerken in bestanden 

Lees hier meer over het gebruik van Microsoft Teams

Videoconferencing met Skype for Business

Ook Skype for Business is te gebruiken voor videoconferencing. Skype for Business is een gemakkelijke manier om met een groep mensen online te communiceren en kan gebruikt worden met een groep tot 75 personen.

Bekijk hier de veel gestelde vragen over Skype for Business.  

Bekijk hier meer informatie over het gebruik van Skype for Business met studenten en/of externenInstructies voor het gebruik en installeren van Skype for Business 

Video’s opnemen met Kaltura 

Kaltura is een duurzame state-of-the-art oplossing voor het plaatsen of maken van video of audio door docenten, ondersteuners en studenten. Kaltura werkt zeer goed samen met Canvas. Als docent kun je daardoor op eenvoudige wijze video's aanbieden binnen je cursussen. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om annotaties bij video’s te maken of een videoquiz samen te stellen. De video’s zijn afspeelbaar op alle verschillende apparaten. Er zijn twee manieren om gebruik te maken van Kaltura. Binnen Canvas kun je hiervoor My Media en Media Gallery gebruiken en in je webbrowsers kun je Kalturavia video.uva.nl gebruiken.

Klik hier voor alle informatie over Kaltura 

Video’s maken met MyMediasite (UvA ClipMaker) 

Om thuis video’s op te nemen kan naast Kaltura ook MyMediasite (UvAClipMaker) worden gebruikt. Je kunt hiermee een video opnemen van de beelden op je computer. Ook kun je die beelden combineren met beelden van de camera op je laptop. Na het maken van de video kun je selecteren wie de video mag bekijken. Ook kan de opname via het Canvas interface gelijk in de cursus geplaatst worden. 

Om direct aan de slag te gaan met MyMediasite kun je de onderstaande handleiding downloaden: 

MyMediasite Handleiding (NL) 
MyMediasite Manual (EN) 

MyMediasite is ook geschikt om thuis Kennisclips op te nemen. Kennisclips zijn korte video's waarin een afgekaderd onderwerp behandeld wordt.  

Meer informatie over Kennisclips 

LET OP: Bij de installatie van MyMediasite kunnen zich problemen voordoen incombinatie met macOS Catalina. Voor hen is een oplossing beschikbaar. We verwijzen daarvoor naar deze link.

Lokaal video's maken met macOS Catalina 

Hergebruik van Webcolleges

Als je wenst om ‘oude’ webcolleges te hergebruiken of opnieuw te delen met studenten, dan kun je contact opnemen met het ICTO-team van je faculteit. Zij hebben toegang tot alle opgenomen webcolleges en kunnen je helpen deze te hergebruiken.

Opnemen nieuwe webcolleges

Om nieuwe Webcolleges vanuit huis op te nemen kun je gebruik maken van Kaltura of MyMediasite (UvA ClipMaker), zoals hierboven beschreven.