Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Video in onderwijs

Video vanuit huis

Vanwege de recente ontwikkelingen rondom het Corona-virus en de bijbehorende maatregelen vanuit de overheid is het belangrijk om onderwijs waar mogelijk vanuit huis aan te bieden. Inzet van video is daarbij goed mogelijk. Op deze pagina bespreken we een aantal mogelijkheden voor docenten en ondersteuners om video’s thuis zelf op te nemen. Heb je vragen over het gebruik van video in het onderwijs, dan kun je contact opnemen met het Audiovisueel Centrum info-avc-icts@uva.nl

Videoconferencing met Zoom (in Canvas)

Voor videoconferencing en bijeenkomsten met werkgroepen raden wij aan om Zoom te gebruiken (tot 100 personen). Zoom is geïntegreerd in Canvas en geschikt om online les te geven aan de studenten. Met Zoom is het mogelijk om live "af te spreken" met studenten maar ook om video op te nemen om later nogmaals te gebruiken.

Een handige functionaliteit van Zoom is het opdelen van studenten in break out rooms. Je kunt een webinar dus beginnen met alle personen en deze vervolgens opdelen in verschillende kleinere groepen. De docent heeft de mogelijkheid om tussen de verschillende break out rooms te wisselen om zo 'een kijkje te nemen' bij de verschillende groepen. 

Videoconferencing met Zoom (buiten Canvas)

Het is ook mogelijk om Zoom buiten Canvas te gebruiken. Dit is vooral handig voor ondersteuners of gesprekken met niet-studenten. 

Zoom is buiten Canvas te gebruiken op zowel een beheerde als eigen werkplek. Bekijk onderstaande pagina voor meer informatie:

 

Video’s maken met MyMediasite (UvA ClipMaker)

Om thuis video’s op te nemen kan het best MyMediasite (UvA ClipMaker) worden gebruikt. Je kunt hiermee een video opnemen van de beelden op je computer. Ook kun je die beelden combineren met beelden van de camera op je laptop. Na het maken van de video kan je selecteren wie de video mag bekijken. Ook kan de opname via het Canvas interface gelijk in de cursus geplaatst worden.

Om direct aan de slag te gaan met MyMediasite kun je de onderstaande handleiding downloaden:

MyMediasite Handleiding (NL)
MyMediasite Manual (EN)

MyMediasite is ook geschikt om thuis Kennisclips op te nemen. Kennisclips zijn korte video's waarin een afgekaderd onderwerp behandeld wordt. 

LET OP: MyMediasite werkt op het moment helaas niet op macOS Catalina, er wordt hard gewerkt aan een update om dit wel mogelijk te maken. Voor de macOS Catalina gebruikers zijn er een aantal andere opties om lokaal video's te maken.

Hergebruik van Webcolleges

Als je wenst om ‘oude’ webcolleges te hergebruiken of opnieuw te delen met studenten, dan kun je contact opnemen met het ICTO-team van je faculteit. Zij hebben toegang tot alle opgenomen webcolleges en kunnen je helpen deze te hergebruiken.

Opnemen nieuwe webcolleges

Om nieuwe Webcolleges vanuit huis op te nemen kun je gebruik maken van MyMediasite (UvA ClipMaker), zoals hierboven beschreven.

Videoconferencing met Skype for Business

Ook Skype for Business is te gebruiken voor videoconferencing. Skype for Business is een gemakkelijke manier om met een groep mensen online te communiceren en kan gebruikt worden met een groep tot 75 personen.