Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Video in onderwijs

Kennisclips en Flipped Classroom

Een kennisclip is een korte video van maximaal 8 minuten waarin een afgekaderd onderwerp behandeld wordt.

Waarom zou je een kennisclip maken?

Stof waar studenten in de regel over struikelen leent zich goed om kennisclips over te maken. Sommige lastige onderwerpen moet een docent steeds opnieuw uitleggen. Dat kost veel tijd. Door goed voorbereid onder gecontroleerde omstandigheden de lesstof op te nemen, al dan niet voorzien van een PowerPointpresentatie of animatie, ontstaat een duurzaam product waarin de uitleg optimaal gepresenteerd wordt. Deze kennisclips kunnen vaak langere tijd gebruikt worden en kunnen ook als 'naslagwerk' geraadpleegd worden.

Meerwaarde van kennisclips

- De uitleg van ingewikkelde concepten en handelingen tijdens colleges kan verkort worden 

- Door kennisclips voorafgaand aan het college tot verplichte lesstof te maken komt er tijdens de contacturen meer ruimte voor verdieping, ook wel Flipped Classroom genoemd.  

- Kennisclips vormen een extra zelfstudiemogelijkheid voor de student en bevorderen ‘dieper leren’ doordat de student zelf voor de optie kiest indien nodig.

- Kennisclips kunnen ook worden ingezet binnen bijspijkerprogramma’s of om achtergrondkennis op te frissen.

Een kennisclip opnemen in een Kennisclipstudio

Om gemakkelijk professionele kennisclips te maken kun je gebruik maken van de Kennisclipstudio in het Audiovisueel Centrum (AMC, J3-122). Dit is een kleine studio, speciaal ingericht voor het opnemen van kennisclips. De studio bevat twee camera’s, een microfoon en de mogelijkheid om het scherm van je eigen laptop op te nemen. In de Kennisclipstudio neem je razendsnel een video op of spreek je een tekst in onder een PowerPointpresentatie, animatie of ander beeldmateriaal. Zodra je klaar bent met de opnames zijn deze direct als Mp4 video beschikbaar. Je loopt dus meteen naar buiten met een kant en klare video of kan deze direct op Canvas ontsluiten.

De Kennisclipstudio is zo ingericht dat deze gemakkelijk door iedereen te gebruiken is. De medewerkers van het Audiovisueel Centrum zullen natuurlijk waar nodig uitleg geven en ondersteuning bieden.

Het inplannen van een opname in de Kennisclipstudio kan via onderstaand aanmeldformulier.
Voor vragen of aanvullende informatie kun je contact opnemen via: info-avc-icts@uva.nl 

Enkele factulteiten beschikken over een eigen kennisclipstudio, neem hiervoor contact op met het ICTO team van jouw faculteit. 

Aanvraagformulier Kennisclipstudio

Online Kennisclip Workshop

Om je optimaal voor te bereiden op het maken van een Kennisclip kun je de online Kennisclip Workshop volgen. De Kennisclip Workshop bestaat uit 7 onderdelen die je helpen een succesvolle en inhoudelijk goede Kennisclip te maken. 

Thuis een Kennisclip opnemen met MyMediasite (UvA ClipMaker)

Het is ook mogelijk om vanachter je eigen laptop een Kennisclip op te nemen met MyMediasite (UvA ClipMaker).

UvA ClipMaker is een onderdeel van UvA webcolleges, waarmee docenten zelf kennisclips kunnen maken. Een clip is meestal een schermopname met geluid, maar kan ook bestaan uit videobeeld of een combinatie van schermopname en video. Het resultaat is vergelijkbaar met een webcollege, maar zal in het algemeen veel korter duren. De kijker kan de clip van begin tot eind afspelen of door de clip navigeren met behulp van automatisch gemaakte navigatie-slides.

Als de opname klaar is wordt een URL gegeneerd waarmee je de kennisclip via Canvas of andere kanalen beschikbaar kan maken.

Aan de slag met MyMediasite (UvA ClipMaker)

Om zelf aan de slag te gaan met UvA Clipmaker ga je naar de Mediasite.

Download hier de handleiding voor MyMediasite 

Vragen? E-mail naar info-avc-icts@uva.nl