Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Video in onderwijs

Veelgestelde vragen over Kaltura

• Waarom is er een nieuw videoplatform?

De bestaande Streaming Mediadienst van de UvA is aan het einde van zijn levensduur. Daarom is besloten een nieuw platform in te richten met functionaliteit die aansluit bij het hedendaagse videogebruik van docenten en studenten. Dit platform heet Kaltura. Je kan hier kennisclips en video’s opnemen, opslaan, online afspelen, delen met anderen en nog veel meer.

• Kaltura Capture opent zich vanzelf zonder dat ik iets gedaan heb, hoe los ik dit op?

Kaltura Capture dient volledig te worden afgesloten nadat het programma is gebruikt, voor Apple of Windows computers is de oplossing als volgt:

Apple: In de applicatiebalk (onderaan op het scherm), klik (met twee vingers) op Kaltura Capture -> kies ‘Stop’

Windows: Rechtsonder in de applicatiebalk, klik op "^".  Kaltura Capture kan gesloten worden door met de rechtermuisknop op het icoon te klikken. De optie afsluiten/quit komt in beeld, hiermee sluit het programma zich volledig af.

• Waarom zie ik Express Capture en Kaltura Capture niet staan in het +Add New Menu?

Kaltura Capture werkt alleen op een Windows en Mac-computer. Als je een Linux-systeem hebt dan werkt het niet. De opnamemogelijkheid van Kaltura Capture is er niet, wel kan Kaltura verder gebruikt worden voor bijvoorbeeld het afspelen of editen van video’s.

Voor Express Capture geldt dat er voldaan moet worden aan de eisen van webRTC. Om te checken of jouw browser of apparaat Express Capture wel of niet wordt ondersteund. Volg deze instructies:
    1.    Ga naar de website webRTC.com
    2.    Klik op ‘’Get Media’’’ en klik op Allow access to your camera
    3.    Wacht voor de stream: bericht met accepteer microfoon en beeld. Als deze niet links in beeld komt dan wordt jouw browser of apparaat niet ondersteund.

• Kan ik ook materiaal uploaden in Kaltura vanaf mijn mobiel?

De Kaltura MediaSpace omgeving van de UvA is ook beschikbaar via de Kaltura MediaSpace Go Mobile App:

Na het installeren van de app, klik je op ‘Enter URL’ of ‘your site’ en vul je https://video.uva.nl/ in. Log vervolgens in met je UvAnetID en wachtwoord. Je hebt nu toegang tot de Kaltura MediaSpace omgeving van de UvA. Klik op ‘Home’ en vervolgens op het plusje rechtsonder. Je ziet nu de verschillende opties om audio, afbeeldingen en opnames te maken en te uploaden.

• Wat is de maximum grootte van een bestand dat ik kan uploaden?

Er is geen maximum grootte per bestand dat je kan plaatsen. Bedenk wel dat hoe groter een bestand is hoe langer het uploaden duurt. Kaltura adviseert een formaat te hanteren van 1280x720 pixels en gebruik te maken van de H.264-videocodec op ongeveer 4000 kb/s.  Kaltura accepteert alle gangbare bestandsformaten voor video, audio en afbeeldingen.

• Ik wil privacygevoelig materiaal opslaan, is dit videoplatform veilig?

Kaltura is een veilig platform dat het opgeslagen materiaal versleuteld en in een Europees datacenter opslaat. Voor privacygevoelig onderwijsmateriaal komt nog een speciale plek binnen Kaltura. Dit moet voorkomen dat bijvoorbeeld opnames van kwetsbare groepen onbedoeld naar buiten komen. Deze voorziening wordt op een later moment ingericht en is dus niet op 1 augustus 2020 beschikbaar. Voor onderzoekmateriaal met een hoge dataclassificatie is Kaltura niet geschikt.

• Kan ik mijn eigen video downloaden?

Je kan jouw eigen video’s downloaden. Als jij de video hebt gemaakt dan ben je de owner van de video. Dan is er een mogelijkheid om deze te downloaden via Canvas en via het portaal video.uva.nl. Als je geen owner bent van de video dan is het niet mogelijk om deze te downloaden.

Via Canvas

Onderin de balk van de video vind je een download knop.

Via het portaal video.uva.nl

Stappen:
    1. Ga naar My Media
    2. Ga naar de (eigen) video die je wil downloaden
    3. Zorg ervoor dat de video op Private staat

Eigen video downloaden - Screenshot: de video staat op Private staat

4. Als de video op Private staat, klik dan op het potlood icoontje naast de video.

Eigen video downloaden - Screenshot: locatie icoontje

Dan kom je in de edit omgeving en ga je naar downloads. Daar selecteer je de optie dat er gedownload kan worden. In welke format je dat zou willen is aan jou. Klik daarna op Save.

Eigen video downloaden - Screenshot: locatie download format

Druk daarna op Go To Media. Naast de Save knop. Dan kom je in de omgeving van de video en krijg je de knop Download. Nu kan je de video downloaden.

Eigen video downloaden - Screenshot: locatie download-knop
  • Is er een zoekfunctie; en hoe werkt deze?

Op verschillende plaatsen is het icoontje met het vergrootglas te vinden.Dit is de zoekfunctie. Als je zoekt in My Media en Media Gallery kan je met filters je video's filteren en sorteren.

Afbeelding van het vergrootglas waarmee je kunt zoeken in Kaltura.
  • Kan ik video's van anderen zoeken, zien en gebruiken?

Ja, video's zoeken kan via Search rechtsboven op het portaal

Video’s van anderen zien kan alleen als je Co-Editor, Co-Publisher of Co-Viewer bent, dit bepaalt de eigenaar van de video. Dit kan je bepalen bij My Media > Edit (potloodje) > Collaborations > Media Collaborators

Video’s van anderen gebruiken kan als je Co-Publisher bent van de video, zoals hierboven beschreven.

Video wordt geladen..
  • Kan ik mijn videobestanden afschermen voor anderen? Hoe moet dat?

Videobestanden die in een Canvas cursus gebruikt worden, zijn alleen zichtbaar binnen die cursus. Als je video's gebruikt via de portal https://video.uva.nl/ kun je via ‘Publiceren’ zelf bepalen waar de video’s zichtbaar zijn en of de video's publiek of juist afgeschermd moeten zijn.

Via ’Channels’ > + ‘Create Channel’, kan je een Channel aanmaken en deze bijv. op ‘Private’ zetten om deze alleen beschikbaar te maken voor specifieke personen. Na het opslaan van het Channel kunnen in het tabblad ‘Users’ specifieke gebruikers toevoegd worden en een rol krijgen die van toepassing is:

• Member: heeft alleen kijk-rechten
    • Contributor: heeft kijk-rechten en mag video’s toevoegen
    • Moderator: heeft kijk-rechten, mag video's toevoegen en is Channel Moderator
    • Manager: heeft kijk-rechten, mag video's toevoegen en is Channel Moderator en Channel Manager (dwz. dat hij/zij rollen en rechten mag bepalen)

Klik vervolgens op ‘Back to Channel’, en voeg via de knop +Add to Channel de video's toe.

Video wordt geladen..
  • Kan ik mijn video's openbaar maken (voor iedereen)?

Ja, dit kan met het plaatsen in een channel, log daarvoor in op video.uva.nl.

• Klik op Channel, en vervolgens +Create Channels

• Kies bij de Privacy: Public, Restricted

• Klik op Save.

Video wordt geladen..

Of doe het via het portaal met een link.

• Ga naar video.uva.nl
    • Ga naar de gewenste video die je wil delen.
    • Klik op het potloodje om te beginnen met editen (Let op: de video moet op private staan om te kunnen editen)
    • Als je in de edit omgeving komt van de video dan kun je kiezen tussen twee tabs: Details of Share.
    • Klik op share.
    • Daar staat een link die je kan delen. Zodat je de video’s kan rondsturen naar personen die geen UvA/AMC account hebben.
  • Kan ik voor mijn beeldmateriaal voor onderzoek Kaltura gebruiken?

Kaltura mag niet gebruikt worden voor video’s met dataclassificatie hoog.

Als je niet werkt met gevoelig videomateriaal, kun via video.uva.nl een Channel starten met je onderzoeksgroep. Hier kun je samenwerken door video’s te delen met elkaar. Als je samen aan een video werkt, kan je de video gezamenlijk bewerken.

• Kan ik mijn video's uit Kaltura in mijn eigen website gebruiken?

Ja, dat kan. Hiervoor ga je naar My Media,

• Klik op de video die je in je eigen website wilt laten zien
    • klik vervolgens op Share
    • Klik op Embed om de code te kopiëren die vervolgens geplakt kan worden op bijv. de website waar je de video in wilt tonen.

Een video delen op deze manier, is alleen mogelijk als je de video eerst publiceert als Unlisted.

• Kan ik video's van anderen zoeken, zien of gebruiken?

Ja, dat kan als collega-docenten hun videomateriaal hebben geplaatst in de Shared Repository bij het uploaden van hun bestanden in Canvas. Ook kun je collega-docenten Co-owner, Co-Editor of Co-Publisher maken van je video. Dit van via My Media > Edit Media (potloodje) > Collaborations.

Via de website video.uva.nl is materiaal te zien dat expliciet publiek beschikbaar is gemaakt.

In Canvas

• Ga naar My Media
    • Ga naar de video
    • Video editen: klik op potloodje naast de video
    • In editen staat er Collaboration
    • In Collaboration kan je de Media Owner (Je bent altijd zelf de Media Owner) veranderen of een Collaborator toevoegen. Je kunt dan vervolgens permissions selecteren: Co-Editor, Co-Publisher of Co-Viewer. Let op: Als een persoon niet te vinden is in de database, dan kan dit komen doordat iemand nog niet ingelogd is bij Kaltura waardoor er nog geen account gemaakt is voor diegene
  • Kan ik mijn videobestanden afschermen voor anderen? Hoe moet dat?

Videobestanden die je in je Canvas cursus gebruikt zijn alleen zichtbaar binnen die cursus. Als je video's gebruikt via video.uva.nl kun je via het Publiceren naar Channels zelf bepalen of video's publiek of juist afgeschermd moeten zijn.

Via Channels > +Create Channel, kun je een Channel aanmaken en deze bijv. op Private zetten om deze alleen beschikbaar te maken voor specifieke personen. Na het opslaan van de Channel kun je vervolgens in het tabblad Users specifieke gebruikers toevoegen en een rol geven die van toepassing is:

• Member: heeft alleen View rechten
    • Contributor: heeft View rechten en mag video's toevoegen
    • Moderator: heeft View rechten, mag video's toevoegen en is Channel Moderator.
    • Manager: heeft View rechten, mag video's toevoegen en is Channel Moderator en Channel Manager (dwz. dat hij/zij andere rollen en rechten mag geven).

Klik vervolgens op Back to Channel, en voeg via de knop +Add to Channel de video's toe.

In Canvas

In Canvas kan je een video uploaden of maken en dan wordt deze automatisch op private gezet. De video komt in My Media. Alle video’s in My Media zijn automatisch alleen voor de owner te zien. Als je zeker wil weten dat de video private staat kan je dit controleren onder de video. In het blauw staat Private, dan is de video alleen te zien voor de Owner. Staat er Published (Groen), dan is de video gepubliceerd en dus niet private.

• Hoe kan je als kijker bepalen welk multi-screen scherm je bekijkt (in Kaltura Capture)?

Bij een multi-screen opname, kun je als kijker bepalen welk van de schermen je groot/klein of wel/niet ziet. In het rood gemarkeerd kun je kiezen of je (van links naar rechts) alleen een scherm wil zien, allebei de schermen even groot wil zien, of een klein en de ander groot.

Vervolgens kun je met de twee pijltjes (bovenaan) van scherm wisselen.

Screenshot van de multi-screen functionaliteit