MOOC

De massive open online course (MOOC) is een gratis vorm van online onderwijs die zeer recent is over komen waaien uit Amerika. Het aantal deelnemers aan deze cursussen is onbegrensd, en er is geen bijzondere vooropleiding of voorkennis vereist en al het lesmateriaal wordt online verstrekt.

Bekende universiteiten als Stanford, Harvard en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zijn met MOOC’s begonnen, maar sinds februari 2013 heeft ook de UvA een MOOC. De eerste online cursus ‘Introduction to Communication Science’ van het College of Communication en de Graduate School of Communication had 5.467 deelnemers. De cursus is Engelstalig, duurt 8 weken en behandelt aan de hand van korte videoclips alle aspecten van communicatie – van geschiedenis en theorie tot invloed van de media op de maatschappij. Elke week krijgen de deelnemers opdrachten en de cursus wordt afgesloten met een examen, waaraan geen credits zijn verbonden. De cursus wordt voortaan twee keer per jaar aangeboden.

 De grootste aanbieders van MOOC-platforms zijn gelieerd met de Amerikaanse universiteiten. Dit zijn Coursera, edX en Udacity; de Uva heeft gekozen voor het open source platform Sakai. In januari 2014 gaat de UvA de MOOC van Communicatiewetenschap ook aanbieden via Coursera.

16 september 2014