De UvA op YouTube en iTunes U

De UvA publiceert videomateriaal op de open online videokanalen iTunes U en YouTube EDU. Webcolleges, voorlichtingsvideo’s en videoregistraties van lezingen, tentoonstellingen en UvA-evenementen zijn hiermee gemakkelijk online te bekijken of te downloaden.

Met de inzet van deze videoportalen wil de UvA haar nationale en internationale bekendheid verder vergroten. Het aanbieden van open online video maakt het voor docenten, onderzoekers en medewerkers eenvoudiger om hieraan een bijdrage te leveren.

Wat is iTunes U?

iTunes U is een gedeelte van de iTunes Store van Apple waar bezoekers materiaal van universiteiten, onderzoeksinstellingen en musea wereldwijd kunnen bekijken of beluisteren of kunnen downloaden om het op een later moment af te spelen. Al het materiaal is gratis.

Wat is UvA YouTube?

UvA YouTube is een kanaal voor de Universiteit van Amsterdam binnen de videowebsite YouTube. YouTube is een dienst van Google. Voor het bekijken van de video’s op YouTube zijn een internetverbinding en een browser nodig.

Er is videomateriaal gepubliceerd, zoals De Fascinatie, de lezingen van Spui 25, medisch videomateriaal van het AMC en enkele collegereeksen. Dit wordt continu aangevuld. Naast deze open online videokanalen maakt de UvA gebruik van ELO en de eigen website www.uva.nl.

Webcolleges helpen aankomende studenten om zich een reëel beeld te vormen van de inhoud, het niveau en de pedagogische aanpak van universitaire studies. Dit kan bijdragen aan een bewustere studiekeuze en een groter studiesucces.

Hoe kom ik op iTunes U?

Om iTunes U te gebruiken is het programma iTunes noodzakelijk. In de App Store van Apple kun je de iTunes U app downloaden om videomateriaal op de iPhone of de iPad te kunnen bekijken. Dit downloaden is gratis en de applicatie werkt zowel op een PC als op een Mac.

Hoe kan ik een bijdrage leveren?

Ben je docent of medewerker en wil je videomateriaal aanleveren voor iTunes U en YouTube? Via het formulier kun je het materiaal aanleveren.

Voor vragen kun je contact opnemen met Werner Degger, Audio Visueel Centrum UvA of Gé Teunissen, Bureau Communicatie UvA.

Afdeling Onderwijs en Onderzoek ICT Services

26 oktober 2017