Webcollege, kennisclips en flipped classroom

Onderwijs kan worden vastgelegd op locatie of in de studio’s. Het is mogelijk om beeld- en geluidregistraties te laten verzorgen van lezingen, colleges, kennisclips, evenementen of congressen.

Wat is een webcollege?

Een webcollege is een opgenomen college dat samen met een schermpresentatie bijvoorbeeld een PowerPoint wordt weergegeven via internet. Het opgenomen college kan bijvoorbeeld worden gevolgd door een link in een digitale leeromgeving. Er zijn meerdere mogelijkheden om webcolleges toe te passen, via Kennisclips of een 'flipped classroom'.

Video wordt geladen..

Meerwaarde van webcolleges

Studenten zien webcolleges als een leermiddel en stellen opnames zeer op prijs. Ze maken tijdens een hoorcollege minder aantekeningen en kijken ’s avonds de colleges (selectief) terug. Veel studenten gebruiken de navigatiemogelijkheid van de webcolleges om delen herhaald af te spelen of direct naar een bepaald fragment in de presentatie te gaan. Vanzelfsprekend is er vlak voor de tentamens een kijkerspiek.

Extra mogelijkheden

• Delen van een webcollege kunnen gebruikt worden als kennisclip of flipped classroom.
  • Livestream: met slechts enkele seconden vertraging kunnen kijkers op een andere locatie het college live volgen, bijvoorbeeld in een ander lokaal of thuis.
  • Binnen internationaliseringsprojecten, waarbij tijd- en locatieproblemen vervallen door het opnemen van de colleges.
  • Opgenomen colleges van gastdocenten/experts/collega’s kunnen eveneens een waardevolle meerwaarde vormen.

Webcollege aanvragen?

Voor het aanvragen van webcolleges en een actueel overzicht van mogelijkheden kunt u terecht in de UvA-medewerkerssite.

Wat is een kennisclip?

Een kennisclip is een korte video van niet meer dan 8 minuten die op zichzelf staat en een afgekaderd (deel)onderwerp behandelt. De video is te begrijpen buiten de context waarvoor het gemaakt is. Wel kan er inhoudelijke voorkennis vereist zijn om de kennisclip te begrijpen.

Waarom zou je een kennisclip inzetten?

Stof waar studenten in de regel over struikelen lenen zich goed om kennisclips van te maken. Sommige lastige onderwerpen moet een docent steeds opnieuw uitleggen. Dat kost veel tijd en de ene keer gaat het beter dan de andere keer. Door goed voorbereid onder gecontroleerde omstandigheden de uitleg op te nemen - al dan niet voorzien van een PowerPoint-presentatie of animatie en waar nodig gemonteerd - ontstaat een duurzaam product waarin de uitleg optimaal gepresenteerd wordt. De uitdaging is om de stof op een aantrekkelijke manier te visualiseren.

Deze kennisclips kunnen vaak langere tijd gebruikt worden en kunnen ook als 'naslagwerk' geraadpleegd worden.

Meerwaarde van kennisclips

• De uitleg van ingewikkelde concepten en handelingen tijdens colleges kan verkort worden als daarbij tevens kennisclips worden ingezet.
  • Door kennisclips voorafgaand aan het college tot verplichte lesstof te maken komt er tijdens de contacturen meer ruimte voor verdieping.
  • Kennisclips vormen een extra zelfstudiemogelijkheid voor de student en bevorderen ‘dieper leren’ doordat de student zelf voor de optie kiest indien nodig.
  • Ook in bijspijkerprogramma’s als remediëring, of als een verzameling om achtergrondkennis te activeren kunnen kennisclips ingezet worden.

Een kennisclip maken

Kennisclips kun je op twee manieren maken:

• Vanachter je laptop de kennisclip opnemen, bijvoorbeeld met het programma Clipmaker;
  • of je kunt gebruikmaken van een van de studio’s van het AVC waarbij je de mogelijkheid hebt tot ondersteuning.

Clipmaker

UvA ClipMaker is een onderdeel van UvA webcolleges, waarmee docenten zelf kennisclips kunnen maken. Een clip is meestal een schermopname met geluid, maar kan ook bestaan uit videobeeld of een combinatie van schermopname en video. Het resultaat is vergelijkbaar met een webcollege, maar zal in het algemeen veel korter duren. De kijker kan de clip van begin tot eind afzien of door de clip navigeren met behulp van automatisch gemaakte navigatie-slides.

Als de opname klaar is wordt een URL gegeneerd waarmee u de kennisclip via Blackboard of andere kanalen beschikbaar kunt maken.

Systeemeisen

Om met ClipMaker te werken heeft u een pc met Windows 7 (of hoger) of een Mac met OS 10.8 * nodig. Op deze computer moet de ClipMaker software  geïnstalleerd worden, die voor UvA werkplekken beschikbaar is via de UvA Application Catalog in het Windows Startmenu. Als u met een eigen computer werkt kunt u de software downloaden in de webcollege-omgeving. In de handleiding vindt u uitgebreide instructies.

U kunt de clip bewerken met een browser: Firefox versie 3.6 of  hoger, Internet Explorer 9.0 of hoger of Safari 4 of hoger.

* De huidige serversoftware van ClipMaker werkt niet in combinatie met Mac OS X Mavericks en Yosemite (vanaf 10.9)

Wat is een Flipped classroom?

De Flipped classroom houdt in dat de docent zijn collegestof van tevoren opneemt en de studenten vraagt de kennisclip(s) voorafgaand aan het college te bekijken. Tijdens het college beschikt de student daarmee over voldoende basiskennis om tijdens de contactmomenten meer de diepte in te kunnen. De student kan de opname tevens gebruiken als naslagwerk. Deze aanpak vergt een eenmalige investering van de docent.

Video wordt geladen..

Voorbeelden