Docent onder de Knop

Innovatieproject uit de videotender 2012

Binnen dit project zijn onder leiding van Jan Don, UD bij Neerlandistiek, videoclips gemaakt van centrale begrippen uit de taalkunde.

In het project “Docent onder de knop” is een lexicon gemaakt van taalkundige termen en begrippen. Maar anders dan in een traditioneel lexicon krijgt de gebruiker niet een uitleg in de vorm van een geschreven tekst, maar biedt het lexicon bij elke zoekterm een korte kennisclip waarin het begrip wordt uitgelegd en waarin een verband wordt gelegd met omringende begrippen uit het vakgebied. Met dit krachtige onderwijsinstrument in de hand kan een student snel en gemakkelijk toegang krijgen tot een heel begrippenapparaat zonder dat hij daarvoor taaie technische teksten hoeft door te worstelen. In plaats daarvan kan hij zittend achter een pc kennis nemen van de uitleg van een deskundige.

De gesproken tekst van de kennisclips wordt grafisch ondersteund waardoor de student als het ware ‘in het klaslokaal’ zit met een persoonlijke docent die op het bord de benodigde uitleg verschaft. Voor de student plezierig want de betreffende kennis is altijd beschikbaar; voor de docent efficiënt, want nadat de ‘ideale’ uitleg in een kennisclip is vastgelegd kan kostbare collegetijd aangewend worden voor meer inhoudelijke zaken en kan voor een uitleg van de technische begrippen verwezen worden naar het lexicon

Gepubliceerd door  ODG

17 september 2014