Tolkenpracticum

Grassrootsproject uit de videotender 2012

Jeanine Suurmond, docent bij Geneeskunde, heeft een module ontwikkeld voor geneeskundestudenten over het inschakelen van een tolk als de patiënt niet goed Nederlands spreekt.

Omdat er weinig onderwijsmateriaal is over gezondheidszorg aan patiënten van verschillende etnische herkomst, hebben wij een e-learning module gemaakt voor geneeskundestudenten.

De e-learning module gaat over het inschakelen van een tolk wanneer een patiënt niet goed Nederlands spreekt. De e-learning module bestaat uit een pretest (we meten wat de studenten al over tolken weten), een korte training en een posttest (om te kijken of de studenten iets geleerd hebben).

De training bestaat uit 3 korte filmpjes van verschillende situaties waarin een arts via een tolk met een patiënt spreekt. De studenten worden door middel van een aantal vragen gestimuleerd om na te denken over wat er misgaat en wat er goed gaat.

De e-learning module wordt sinds september 2012 gebruikt in het AMC in de masterfase van de geneeskundeopleiding. Alle vierdejaars studenten maken deze module in de eerste week van hun masteropleiding. De e-learning module wordt in contactonderwijs nabesproken en er wordt dan verder geoefend met het werken met een tolk. De e-learning module is geschikt voor alle geneeskundestudenten (ook van andere faculteiten) en is ook geschikt voor na- en bijscholing.

Gepubliceerd door  ODG

ODG/IC

17 september 2014