Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Trefwoorden: auscultatie, e-learning, webbased learning, CME

Auscultatie is een van de belangrijkste onderdelen van het lichamelijk onderzoek, maar is moeilijk te onderwijzen en moeilijk te toetsen. Dit komt omdat er geen goed onderwijs materiaal voorhanden is om met meerdere mensen (laat staan een hele collegezaal) naar een stethoscoop te luisteren. Via deze Grassroot willen wij daarom studenten in groepen laten luisteren naar opnames van hartruizen (souffles). Tevens willen wij deze opnames beschikbaar maken via onze website. Dit zal leiden tot een betere opleiding van artsen op het gebied van auscultatie, een essentieel onderdeel van het lichamelijk onderzoek.

Het doel van deze Grassroot is het onderwijs van hartruizen te verbeteren. We willen dit onderwijs laagdrempelig toegankelijk maken door het zowel aan te bieden in de collegezaal als in werkgroepen en via onze gratis toegankelijke websites. Dit laatste wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking met Stichting Cardionetworks (i.s.m. Dr. Ivo van der Bilt). ICT wordt gebruikt om de opnames van souffles beschikbaar te maken voor afspelen in een collegezaal en te plaatsen op onze websites.

Wij willen een online leermodule ontwikkelen waarin wij de achtergrond kennis van cardiale souffles presenteren in combinatie met een bibliotheek van cardiale auscultatiegeluiden en passende casuïstiek. We hebben reeds voldoende opnames gemaakt en theoretische achtergrond teksten geschreven om deze leermodule samen te stellen. Daarnaast hebben wij de beschikking over een gebruiksvriendelijke open-access website www.echopedia.org (onderdeel van www.cardionetworks.org) waar wij de online leermodule direct beschikbaar kunnen maken. Het doel van dit Grassrootproject is om ondersteuning te verkrijgen voor het updaten van onze website. Daarnaast willen de software behorende bij de digitale Littmann stethoscoop integreren in met website waardoor het mogelijk wordt om de hartruizen met optimale geluidskwaliteit terug te luisteren. Voor dit laatste onderdeel heeft 3M (leverancier stethoscopen) ons toegang verleend tot hun software developer kit.