Canvas Proeftuinen: conceptinrichting uitproberen & verkennen

26 april 2017

Sinds dinsdag 4 april zijn de Canvas Proeftuinen van start. Canvas wordt vanaf september 2018 de nieuwe digitale leeromgeving van de UvA. Er wordt nu gewerkt aan de inrichting. Deze moet optimaal aansluiten bij de onderwijspraktijk. Daarom is feedback vanuit het onderwijs van groot belang

Twee fases

In de proeftuinen (april 2017- april 2018) kunnen onderwijsondersteuners, docenten en studenten de conceptinrichting via gebruikerscenario’s uitproberen. Met hun feedback scherpen we de inrichting verder aan. Er zijn twee fases.

Fase 1 (april – juli 2017) voor: onderwijsondersteunende medewerkers

In fase 1 gaan onderwijsondersteunende medewerkers, zoals ICT in het Onderwijs-medewerkers (ICTO), Blackboard en SIS-beheerders, aan de slag in de proeftuinen. Ook Blended Learning-coördinatoren en leden van de facultaire Canvas-implementatieteams doen mee. Deze facultaire implementatieteams nodigen per faculteit enkele docenten, en enkele studenten uit de opleidingscommissies, uit om mee te doen. Vanachter hun computer kunnen ze de conceptinrichting via gebruikerscenario’s uitproberen en de didactische mogelijkheden verkennen.
We verzamelen, analyseren en bespreken alle bevindingen in vier bijeenkomsten. Dit kan leiden tot voorstellen voor bijstelling van de conceptinrichting. UvA-brede inrichtingsvraagstukken worden met de relevante UvA-brede gremia afgestemd. Daarna worden ze ter besluitvorming voorgelegd aan de project- en programmastuurgroep.

Wat doen we zoal in fase 1?

• Inrichtingsvraagstukken bekijken. Bijvoorbeeld: inrichting van de kern en schil zowel UvA-breed als per faculteit, keuze van tools voor de centrale en facultaire schil; ontwikkelen van enkele UvA-brede standaard cursustemplates.
  • Toetsen of de inrichting voldoet aan de visie van de werkgroep Toekomst Elektronische Leeromgeving.
  • Verkennen van de didactische mogelijkheden.
  • Voor zover dan mogelijk testen van de koppelingen tussen Canvas en onderwijslogistieke systemen, zoals: SiS, IDM, Syllabus+ (rooster) en de Digitale Studiegids.
  • Opleiden van onderwijsondersteunende medewerkers, zodat zij docenten en studenten vanaf voorjaar 2018 kunnen opleiden en ondersteunen bij het gebruik van Canvas.
  • Testen van de toegankelijkheid voor studenten en docenten met een beperking.

Fase 2 (oktober 2017 – april 2018) voor: docenten & (opleidingscommissie) studenten

Docenten, en studenten uit de medezeggenschap en opleidingscommissies, opleidings- en onderwijsdirecteuren zijn welkom om kennis te maken met Canvas en feedback te geven. Ook gaan we verder met het testen van de koppelingen tussen Canvas en onderwijslogistieke systemen. In januari 2018 vindt de acceptatietest plaats.

Start Canvas-opleidingen per faculteit: voorjaar 2018

Voorjaar 2018 starten de faculteiten met het opleiden van docenten en het (opnieuw) inrichten van cursussen in Canvas.

Vragen over de Proeftuinen Canvas?

Neem contact op via canvas-proeftuin@uva.nl

Website Op weg naar Canvas

Meer lezen over de Canvas Proeftuinen en de inrichting van Canvas volgen? Kijk op http://www.uva.nl/naar-canvas