Nieuwe ontwikkelingen in Canvas

3 oktober 2018

Met de start van het nieuwe collegejaar is Blackboard UvA-breed vervangen door Canvas. De eerste ervaringen van docenten en studenten zijn positief. Ook zijn er al enkele nieuwe functionaliteiten toegevoegd.

Gebruik Canvas

De Canvas Student App is erg in trek onder studenten: hij werd al meer dan 18 duizend keer gedownload. Ook de cursus Canvas for UvA studentsis door heel veel studenten bekeken. De docenten lijken graag gebruik te maken van de vele mogelijkheden die Canvas biedt. Bij het inrichten van de vakken maken de meeste docenten gebruik van de modulestructuur en het plaatsen van files. In ruim de helft van de vakken zijn contentpagina’s en assignments aangemaakt. Quizzes en discussies worden bij minder dan een kwart van de cursussen gebruikt.

Nieuwe functionaliteiten: Turnitin en import/exporttool cijfers

Inmiddels hebben er al enkele updates plaatsgevonden in Canvas. Zo gaven veel docenten al snel aan de uitgebreide keuzemogelijkheden in Turnitin hinderlijk te vinden, omdat ze Turnitin meestal alleen maar wilden gebruiken voor plagiaatcontrole. Om hen tegemoet te komen is er naast de reguliere Turnitin sinds kort ook een Turnitin-optie die enkel de mogelijkheid tot plagiaatcontrole biedt. Kijk in Canvas voor docentenhoe deze functie precies werkt.

Om docenten te helpen bij het importeren en exporteren van cijfers van en naar Canvas is er sinds kort een import/exporttool beschikbaar gesteld. Met behulp van deze tool kunnen docenten gemakkelijk cijfers van Excel naar Canvas en van Canvas naar Excel overzetten. De uitleg over deze tool vind je hier.

Eerste studentervaringen met Canvas

Meer dan de helft van de UvA-studenten maakten afgelopen september voor het eerst kennis met Canvas. En dat ging hen goed af! Zo is FNWI-studente Maricke Fliermanerg te spreken over het design van Canvas. FGW-studente Myrthe Kuiperis daarentegen erg te spreken over de Canvasapp: ‘Die vind ik heel handig. Zo heb ik alle belangrijke informatie van mijn vakken altijd bij de hand, en hoef ik niet constant in te loggen op mijn laptop’.

Een bezoek aan de Instructurecon

Sijo Dijkstra en Renee Cornelissen hebben deze zomer de Canvas Instructurecon, een driedaagse conferentie over Canvas, bezocht. Instructure is de leverancier van Canvas. Tijdens de Instructurecon hebben ze gesproken met ontwikkelaars, kennis opgedaan over nieuwe tools en presentaties over blended learning en activerend leren bijgewoond. Je leest er meer over in dit interview.